Édes Anna Cukrászda

Üdvözlünk...

Cégünk a Dian Caffe Kft. - Édes Anna Cukrászda / desszert műhely.

Élelmiszeripari alapanyagokból készre gyártunk és forgalmazunk cukrászipari termékeket, ide tenném a hideg és meleg eljárásban készült fagylalt - jégkrém gyártását, forgalmazását is.

Kézműves módon, természetesen gépek segítségével történik a gyártás.

Egy évben szezonálisan változtatunk a termékeink gyártásai között, nálunk nincs úgynevezett szalag munka vagy fixált desszert termékgyártás, vízvágó cnc gép, vagy minimál termékes gyártás, a cukrász szakma tanításához előbbieket nem is tartjuk (más szakmában sem) jó oktatási iránynak, a szakvizsga után a felsorolt munkafolyamatok könnyedén megtanulhatóak lesznek.

Cégünk kislétszámú ezért a tanulóink létszáma is alacsony, de a cukrász szakmával foglalkozunk.

Cukrász szakma leírása:

A cukrász tésztákat, pl. süteményeket, édességeket, jégkrémeket/fagylaltot állít elő.

A cukrász felelős az édességhez szükséges hozzávalók és a félkész termékek készítéséért. Minden tevékenységet olyan munkakörnyezetben kell végezni, ami megfelel a higiéniai és az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

A cukrász munkaköri kötelezettsége a munkahelytől függ.

A kisebb cégeknél minden szakmára vonatkozó feladat teljesítése, megoldása rájuk hárul.

A cukrászati termékek hozzávalóihoz a következőkre kell figyelni:

  • az alapanyagokat helyesen kell kimérni,
  • minden hozzávaló és félkész termék bevizsgáltatása javasolt íz és illat alapján,
  • fontos a kézügyesség, mert számos termék, mint a marcipán, a pralinék, a sütemények, a díszítés vonatkozásában is munkát igényelnek.

A cukrász felelősségei közé tartozik a használt felszerelések, gépek karbantartása, ellenőrzése is.

Munkakörnyezet

A cukrász munkája beltéri.

A foglalkoztatás helyétől függően ez lehet egy gyártó terület, egy vagy több kis műhely formájában. Ezek a helyiségek gyakran magas hőmérsékletűek. A munka gyakran csapatmunkában telik, különösen nagymennyiségű termék előállításakor, pl. egy ember kever, gyúr/dagaszt, a másik formáz, míg egy másik díszít.

A cukrász munkája kemény munka, többnyire állva végzik, közvetlen kontaktust a vásárlókkal nem igényel. Átlagban egy cukrász naponként nyolc órát dolgozik. A munkaidő legtöbb esetben fix, a munkavégzés történhet éjszaka vagy nappal.

Speciális munkaruha igényelt a munka során: tiszta fehér felső, nadrág, kötény, sapka és zárt cipő.

A cukrász szünnapokon is dolgozik, pl. vasárnap és állami ünnepnapokon.

A cukrász a munka során számos mechanikus és elektronikus eszközt használ, úgymint darálók, sütők, mikrohullámú sütők, nyújtófák, zúzó- és tömörítő gépek, mérő-, osztó körzők, kristályosítók, keverők és egyéb más főzőeszközök.

Kötelezettségek

A cukrász feladatai közé tartozik többek közt a minőség ellenőrzése és felügyelete, az élelmiszerbiztonság, valamint a megrendelése és a tárolása a termékek hozzávalóinak. Továbbá a gépek és felszerelések kezelése, a tészták előállításakor a tésztatermékek, a félkész termékek, a kész termékek készítése, a tészták díszítése, a tészta termékek, a félkész termékek raktározása/tárolása, a munkahely takarítása/tisztán tartása, a termelés alatt és a munka után, az irányítási elvek betartása, a munkahely rendben tartása, beleértve a felszerelésekről való gondoskodást is, a gépek előkészítése, amelyek szükségesek a termékek előállításához.

Külön terület a megbízható, minőségi élelmiszer. Ide tartoznak a:

  • biztonsági és higiénés szabályok,
  • tűzvédelem a munkahelyen,
  • a tészta termékek higiéniás feltételei,

Cukrászati termékek tárolása

Hozzávalók és ételízesítők (járulékos anyagok), amelyeket a tésztatermékeknél használunk

  • Adalékanyagok
  • A tészta minőségi vizsgálata

Alapelvek: az alapelvek ismerete, melyek a tészták, félkész termékek tárolásának feltételeire vonatkoznak.

Félkész termékek:

  • hideg és meleg krémek, mousses-ek,
  • masszák - sajt, mák, dió,
  • szirupok, zselék, krémek, cukormázak/bevonatok,
  • csokoládék, félkész csokoládé termékek.

Tésztákra, cukrászati termékek:

  • élesztős sütemények,
  • kelesztett tészták,
  • leveles sütemények,
  • leveles tésztafélék,
  • omlós sütemények, tészták,
  • félzsíros piskótatésztából készült termékek, sütemények, félzsíros fánktésztából készült
  • termékek,
  • vizes tészták, sütemények,
  • mézeskalács tészták, sütemények,
  • habos sütemények, tészták,
  • gyúrt tészták, sütemények,
  • tészta termékek masszából.

Dekoráció készítése

A tészta előkészítése és felosztása:

  • a díszítés alapjai,
  • díszítőanyagok,
  • tészták díszítése,
  • különleges dekorációs elemek,
  • tervezés és díszítés,
  • a tészták tárolása.

A cukrász munka kockázati tényezői:

  • Az első és a legfőbb kockázati elem a cukrász munkájában a mindig változó hőmérséklet.
  • A magas páratartalom.

A kockázati tényezők a következőket eredményezhetik:

  • égési sérülések,
  • áramütés,
  • tüdő irritáció,
  • tüdő betegségek a szálló lisztportól,
  • a gerinc és térd ízületi betegségek,
  • meghűlések, a változó mikroklímának köszönhetően (hőmérséklet változás,
  • páratartalom),
  • végtagi keringési zavarok,
  • lábviszér, lábdagadás,
  • sérülések a gépek és a berendezések működtetése következtében,
  • a felszerelések hangos zaja (zajártalom).

Hangsúlyozni szükséges, hogy a listában a potenciális kockázati tényezőket soroltuk, melyek előfordulhatnak a cukrász szakma során, de előfordulásuk valószínűsége alacsony.

Képzési, fizikális, pszichológiai, egészségi követelmények

A cukrásznak szakképzettsége vizsgája kell legyen. A következő tulajdonságok fontosak a cukrász foglalkozáshoz:

  • pontosság,
  • türelem,
  • jó érzék a színekhez, formákhoz,
  • vizualitás,
  • jó érzék a formák és színek iránt,
  • jó vizuális-motorikus koordináció,
  • kézügyesség,
  • rátermettség,
  • ízérzékelés, szagérzékenység,
  • a taktilis érzékelés hasznos a hozzávalók és félkész termékek értékelésekor, csakúgy, mint a gyártott termékek értékelése során,
  • tapintási érzék a sütemények dekoráláshoz, keveréséhez,
  • fizikai frissesség mindenek felett, a végtagok mozgékonysága, állás és mozgás,
  • figyelem megosztás,
  • szimultán ellenőrzése a sütőknek, egyidejűleg a termékek előkészítése,
  • művészi érzék, képzelőerő,
  • a kreatív gondolkodás hasznos az eljárások megalkotásakor és a tésztatermékek díszítése során,
  • magas személyi kultúra,
  • stressztűrőképesség,
  • személyes higiénia,
  • jó koordinációs készség,
  • esztétikus megjelenés,
  • helyes testtartás a nagy számú felszerelésekről történő gondoskodásnak köszönhetően.
  • az eszközök technikai vonatkozására vonatkozó jártasságok,
  • a motorikus fogyatékossággal rendelkezők, nem dolgozhatnak ebben a szakmában.
  • a krónikus bőrbetegséggel élők, nem dolgozhatnak ebben a szakmában.
  • a fertőző betegségben szenvedők vagy olyan személyek, akik nem tudják a színeket egymástól megkülönböztetni, nem dolgozhatnak ebben a szakmában.
  • a színvakok nem dolgozhatnak ebben a szakmában.

A cukrász szakma kulcskompetenciái közé tartozik a csapatmunka, a problémamegoldás, a tervezés képessége, munkaszervezés. A cukrász szakma megszerezhető szakkurzusok letételével, amely magában foglal elméleti és gyakorlati részt.

A képzésbe értendők:

  • az élelmiszerminőségről és élelmiszerbiztonságról szóló információk,
  • a hozzávalók, tészták ismerete, fánkok, sütemények,
  • a tészták dekorálásával és előkészítésével kapcsolatos eljárások.

Annak a személynek, aki cukrászként kíván dolgozni, fontos, hogy legyen érvényes egészségügyi kiskönyve. Fontos, hogy legyen egy pozitív véleményezése a munkaalkalmassági orvostól, hogy megszerezze a szakmához való jogosultságot.

Ismeretek, jártasságok, melyek hasznosak a cukrász szakmához:

A cukrász megérti és tudja az alap tényeket, elveket, eljárásokat, általános fogalmakat és a szükségleteket, a tészták előkészítésével kapcsolatosan.

Különösképpen ismeri a szükséges alap hozzávalókat a tésztakészítéshez, tudja, hogyan tervezzen előre és tartson rendet, tudja az egészségügyi és biztonsági alapelveket, és tudja biztonságosan működtetni a gépeket, berendezéseket a munkahelyen.

Ismeretekkel rendelkezik a félkész tészták, termékek előkészítéséről, ismeri a kész tésztatermékek gyártási technológiáját, ismeri a módját és technikáját a díszítő tésztatermékeknek, tudja, hogyan tárolja a félkész és kész termékeket, ismeri a HACCP rendszer alapelveit.

Tudja, hogyan kell a hulladékot kezelni.

Teljesíti a tészta előkészítésére vonatkozó feladatokat. Rendezi és tárolja a tésztatermékek hozzávalóit. Ismeri a higiéniás és biztonsági szabályokat, megvalósítási eljárásokat, biztonságos gép- és eszköz kezelést. Előkészít kész és félkész tésztatermékeket, tud késztermékeket díszíteni. HACCP rendszer szerint tud tárolni kész-, félkész tésztatermékeket.

A vágyott kompetenciák egy cukrásztól a kulturális és etikai elvek követése. A feladatok kreatív elvégezése. Előirányozza a megtörtént események kihatását. Nyitott a változásokra, megbirkózik a stresszel, frissíti, továbbfejleszti a tudását, ismereteit, respektálja a szakmai titkokat, felelősséget vállal a cselekedeteiért, jól dolgozik csapatban.

Biológiai kockázatok: kártevők, rovarok, madarak, rágcsálók maradványai.

Mikrobiológiai kockázatok: baktériumok, gombák, vírusok, amelyek a romlott hozzávalókból származnak, vagy annak eredményeként, hogy a munkavállaló nem követi a higiéniás szabályokat.

A tésztatermékekben az emberi egészségre a legveszélyesebb a pathológiai mikroorganizmusok. Ételmérgezést, fertőzéseket okozhatnak.

A cukrászok munkájuk során számos elektronikai és technikai eszközt használnak úgy, mint a daráló, nyújtófa, tömörítők, kristályosítók, sütők, keverők, formázók, mikrohullámú sütők, elektromos tűzhelyek.

Cukrásznak ezt is tanulnia kell...

  • Csokoládé és csokoládé termékek
  • Cukorbevonás, dekorációs módszerek
  • Fondant és cukormázas dekorációs módszerek
  • Figurák formázása formák használatával
  • Torták, sütemények sütése, formázása
  • Tejszínhabos sütemények
  • Tészták tészta masszából
  • Hideg - meleg eljárással készült jégkrémek - fagylaltok

Továbbá...

  • Lazúrok, cukorbevonatok
  • A díszítés módjai
  • A díszítések készítése
  • Sütemények előkészítése, díszítése
  • Piskóta tészták, és az arra vonatkozó termékek
  • Félzsíros piskótatermékek
  • Gyúrt tészták, és az ezen termékekre vonatkozó gyúrási technikák
  • Omlóstészta termékek
  • Élesztős tészták és termékek
  • Habos sütemények és termékek
  • Tészta termékek, melyek sajt masszával készülnek

Cukrász szakma nem különbözik más nehezen végezhető szakmáktól, egy fizikai munkát igénylő szakma amire 9. év végén egy az iskolában végzett sikeresen és lehetőleg segítség nélküli vizsga után még kettő évig tanítani fognak a cukrász tanulónak, ez idő alatt a gyakorlati hely megválasztása fontos lehet, mint a tanúló diáknak, mint a szakmának.
Személyes találkozás és üzemlátogatás előre egyeztetett időpontban lehetséges.

Sikeres döntést kívánunk!